Oletko sinä hän, joka räjäyttää tänä vuonna pankin TOKYOn kalenterikilpailussa?

tokyo_julisteYksi TOKYOn jäseneduista on vuosittain vaihtuva design-kalenteri. TOKYO on julkaissut vuosittain vuodesta 1975 asti designkalenteria, joka on jäsenille ilmainen. Kalenterin suunnittelija valitaan ARTSin opiskelijoiden keskuudesta kilpailulla. Kilpailun voittajan valitsee TOKYOn hallituksen nimittämä kalenteriraati, joka koostuu graafisen alan asiantuntijoista ja opiskelijoista.

Edellisellä kierroksella kalenterikilpailun voitti graafisen suunnittelun kandiopiskelija Sonja Sarsa. Kalenteri kantoi nimeä ”Aika”. Tänä vuonna kalenteri tehdään ajanjaksolle 1.8.2015 – 30.9.2016. Kilpailu alkaa 15. lokakuuta ja sen deadline on maanantaina 1. joulukuuta kello 14:00!

Raati haluaa tietää vastaukset aivan erityisesti seuraaviin kysymyksiin:

  • ♡ Onko kalenterisi TOKYO?
    Kalenterin tulee näyttää ja tuntua niin TOKYOlta, Suomen suurimmalta ja kauneimmalta taideopiskelijoiden muodostamalta yhdistykseltä, kuin myös sen jäseniltä.
  • ♡ Miten kalenterisi jatkaa TOKYO-kalenteriperhettä?
    Katsauksen osaan TOKYOn menneiden aikojen kalenterikavalkadista voi luoda täällä. Vanhoja kalentereita voit tulla kaikin vapauksin selailemaan esimerkiksi myös Loungelle sen ovien ollessa avoimina.
  • ♡ Miltä kalenteri näyttää? Miten se toimii?
    Raati painottaa myös ehdotuksen esitysteknistä laatua. Esittele ehdotuksesi järkevässä rytmissä, mieluiten planssein ja hahmomallin avulla. Esittele käyttämäsi materiaalit, paperilaadut, fontit ja värit. Pelkät nimet eivät kerro mitään: liitä esitykseesi näytteet. Vältä graafikkojargonia.
  • ♡ Mitä erikoista kalenterissa on?
    Varmista, että kalenterisi uudet, upeat ominaisuudet avautuvat raadille. Kirjoita selventävät kuvaukset kalenterin toiminnasta. Perustele ratkaisusi lyhyesti ja ytimekkäästi.
  • ♡ Onko ehdotuksesi loppuun ajateltu?
    Johdattele raadin mielikuvitusta jättämällä jämerä ehdotus. Ehdotus ei ole valmis kalenteri, mutta esittele se kuin se olisi.
  • ♡ Paljonko kalenterin teetättäminen maksaa?
    Listaa tarvittavat painomenetelmät. Uusien tai marginaalisten ehdotusten osalta liitä ehdotukseesi arvio painokustannuksista ja mahdolliset lähteet arvioista ja tarjoukset painotaloilta. Kalenterin painos on 1000-1500 kpl ja budjetti kalenterille on, noh, tiukka.
  • ♡ Osaatko viedä projektin loppuun asti?
    Ehdotuksestasi tulee näkyä graafisen alan osaaminen ja kyky viedä kalenteri ehdotelmasta valmiiksi tuotteeksi. Tämä ei tarkoita että sinun täytyy olla graafinen suunnittelija, mutta työ vaatii painoteknistä tuntemusta ja kokemusta. Palauta ehdotuksesi ajoissa: myöhästyminen on merkki siitä, että itse kalenterikin myöhästyy.

Kilpailun säännöt ovat seuraavanlaiset:

  • 1. Kilpailuaika ja osallistumisoikeus
    Kilpailuehdotukset on jätettävä TOKYOn palvelupisteelle maanantaina 1. joulukuuta kello 14:00. Kaikilla Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijoilla on osallistumisoikeus kilpailuun. Kalenterisuunnitelman toteuttaminen edellyttää kuitenkin sujuvaa suomen kielen taitoa.
  • 2. Ehdotusten jättäminen
    Ehdotukset varustetaan työnimellä ja niiden mukana jätetään suljettu, nimimerkillä varustettu kirjekuori, joka sisältää ehdotuksen tekijän/tekijöiden nimet ja yhteystiedot. Ehdotus tulee kiinnittää valkoiselle pahville tai levylle.
  • 3. Suunnitelman puitteet
    Ehdotuksen tulee sisältää vähintään suunnitelmat kalenterin kannesta, viikkoaukeamasta, materiaaleista ja sidonnasta sekä ehdotelman seuraavan osion aukeamasta: TOKYOn infosivut ja/tai projektikalenteri. Kustannuksista johtuen kalenteri on ollut yleensä kaksi- tai kolmivärinen. Kalenterin painosmäärä on noin 1000-1500 kpl. Kalenterin koon tulisi olla noin leveys kertaa korkeus 115mm x 148mm. Kalenterisivut tulee esittää todellisessa koossa. Kokonaisuudessa tulee ottaa huomioon kansallisten juhlapäivien, ARTSin tenttipäivien yms. ja mainosten sijoittuminen kalenterin sivuille. Suunnittelussa huomioitavia ominaisuuksia ovat helppokäyttöisyys, kestävyys, selkeys, persoonallisuus ja ympäristöystävällisyys sekä ekologisuus. Kokemuksesta hyväksi havaittuja piirteitä kalenterille ovat myös runsas kirjoitustila, paperin sopivuus kaikenlaisille kynille sekä kestävä pintamateriaali. Nämä eivät kuitenkaan ole säännönmukaisesti kaikissa kalentereissa olevia ominaisuuksia.
  • 4. Voittajan valinta
    TOKYOn hallitus nimittämää kalenteriraadin. Raatiin kutsuttavat eivät itse voi osallistua kilpailuun. Raati antaa palautteen jätetyistä töistä ja valitsee voittajan.
  • 5. Voittajan toimeksianto
    Kilpailun voittajalta tai voittajilta tilataan lopullinen suunnitelma lukuvuoden 2015-2016 kalenteriksi. Suunnittelijan työstä maksetaan 1600€ suuruinen palkkio. Lopullinen palkkio on kuitenkin viime vuosina ollut mainossuunnitteluineen yli 2000 euroa.
  • 6. Suunnittelutyön sisältö
    Suunnittelutyöhön sisältyy painovalmiiden tiedostojen tekemisen lisäksi painotyön organisointi, kirjallisen sopimuksen tekeminen painon kanssa ja painotyön valvonta yhdessä TOKYOn kalenterityöryhmän kanssa. Lopullista suunnitelmaa tehdessä on otettava huomioon tilaajan vaatimukset, jotka johtuvat kalenterin käytettävyydestä ja sen valmistuksen kustannuksista. Muista työehdosta sovitaan tarkemmin työsopimusta tehdessä.

Lisätietoja saa TOKYOn toiminnanjohtajalta Anna Merikarilta (anna.merikari@aalto.fi).
Itse kalenterista ja sen historiasta voi lukea enemmän klikkaamalla tästä.

Onnea kilpailuun, olkoon voima kanssanne!