Kannanotto Aalto-yliopiston Arabian kampuksen sisäilmaongelmiin -Tuenilmaus elokuvataiteen laitoksen tilanteeseen

Unfortunately TOKYOs official statements are only available in Finnish.

Sisäilmaongelmien kanssa on kamppailtu jo yli vuosikymmen Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa (ARTS) Arabian kampuksella, entisessä Taideteollisessa korkeakoulussa. Useat ARTSin opiskelijoista ja henkilökunnasta kärsivät sisäilmaongelmista, joiden takia moni on saanut lääkäriltä kiellon tulla koulurakennukseen. Rakennuksen tiloissa työskentelevät kärsivät päivittäin epäterveellisen hengitysilman aiheuttamista oireista.

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun ylioppilaat TOKYO ry, entinen Taideteollisen korkeakoulun ylioppilaskunta, on taistellut jo pitkään sisäilmaongelmia vastaan. TOKYO osoittaa kaiken tukensa elokuvataiteen laitokselle ja heidän hätähuudolleen, ulosmarssille maanantaina 18.3.2013.

Kaikkien korkeakoulussa tapahtuvien muutosten keskellä sisäilmaongelma vaatii nopeita ratkaisuja. Tilanteen vakavuuden takia ei ole oikein vaarantaa ihmisten terveyttä odottamalla uutta kampusta Otaniemeen (aikaisintaan vuonna 2016). Suurin osa Arabian kampuksen tiloista ovat terveydelle haitallisia ja niissä työskentelevät tarvitsevat välittömästi terveet väistötilat.

Sisäilmaongelmat ovat monisyisiä ja niiden aiheuttajat ovat vaikeasti osoitettavissa. Ihmisten oireilun tulisi olla tärkein indikaattori ongelmia tutkittaessa. Tähän mennessä ongelman vakavuutta on vähätelty, eikä tilanteen korjaamiseksi ole tehty tarpeeksi konkreettisia toimenpiteitä.

Sisäilmaongelma on este yliopiston tehtävälle. Oireilevat opiskelijat jäävät ulkopuolelle vuorovaikutteisesta oppimisesta, verkostoitumisesta sekä alalle vaadittavasta studiotyöskentelystä. Moni sairastunut on joutunut yksin taistelemaan opinnoistaan suoriutumisesta.

Kiinteistön omistajalla ja vuokraajalla on vastuu ja velvollisuus tarjota korkeakouluyhteisölle puhtaat tilat, jotka eivät aiheuta sisäilmaoireita saati kieltoa tulla kiinteistöön. Liian moni on jo joutunut keskeyttämään opinnot tai työnteon sisäilmaongelmien vuoksi. Tällä hetkellä korkeakoulustamme valmistuu sairastuneita taidealan ammattilaisia, mikäli saavat sisäilmaongelmien takia opintojaan valmiiksi. Aalto-yliopiston olisi korkea aika toimia strategiansa mukaan ja ryhtyä ”edistämään yhteiskunnan ja sen jäsenten hyvinvointia ja elämänlaatua”.

 

Kuinka kauan joudumme vielä taistelemaan terveellisen sisäilman puolesta?

 

TOKYO ry

Helsingissä 18.3.2013

 

Pilvi Hussi

Puheenjohtaja

 

Ella Jaakkola

Varapuheenjohtaja

UncategorizedComments Off on Kannanotto Aalto-yliopiston Arabian kampuksen sisäilmaongelmiin -Tuenilmaus elokuvataiteen laitoksen tilanteeseen