Kipsari

Kipsari on TOKYOn omistama opiskelijaravintola, baari ja kahvila, joka sijaitsee Otaniemessä Väreessä  kellarikerroksessa. Kipsari tarjoilee herkullista kasvis- ja vegaaniruokaa. Kipsarissa ruokaileminen on artsilaiselle kuin laittaisi rahaa omaan taskuun, sillä Kipsarin omistavat TOKYOn kautta ARTSin opiskelijat! Kipsarilla on myös omat nettisivunsa ja Facebook-sivu.

Opiskelijahintaan (2,60€) voit valita lämpimän aterian, sämpylä-aterian tai herkullisen salaattiaterian. Lounaaseen kuuluu myös raaste ja Kipsarin omaa leipää ja levitettä. Kahvila-baari-ruokalan valikoimaan kuuluu myös sämpylöitä, joita saa monilla eri täytteillä. Lisäksi Kipsari tarjoaa reilun kaupan kahvia, ekologisia limonadeja, leivonnaisia sekä siideriä ja olutta. Kipsari suosii ruoissaan luomua ja reilua kauppaa sekä pyrkii olemaan mahdollisimman ekologinen ravintola.

Kipsari on TOKYOn 100%:sti omistama yritys. Sen toiminnasta päättää Kipsarin hallitus, jossa vaikuttavat vuosittain yhtiökokouksessa valitut henkilöt. Kipsarin  ravintolapäällikkönä on vuodesta 2016 toiminut Marjo Katainen.

I ♥ Kipsari -apuraha

TOKYO jakaa vuosittain (mikäli Kipsarin taloudellinen tilanne suo) I ♥ Kipsari apurahan, joka katetaan Kipsarin toiminnasta saaduilla tuloilla. Apurahan saajasta päättää raati, johon kuuluu nimekkäitä taiteilijoita ja muotoilijoita, entisistä taikkilaisista. Historian ensimmäinen 1500 euron Kipsari-apuraha jaettiin TaiKin publiikissa 17.12.2010.

Apuraha on haettavissa loppuvuodesta. TOKYO tiedottaa julisteilla ja sähköpostilistansa kautta kunkin vuotisesta apurahan hakuaikataulusta.

Historia

Kipsari sai nimensä Ateneumin pohjakerroksessa sijaitsevan kipsikellarin mukaan, jonne se ensi kerran perustettiin 60-luvun lopulla. Kipsari oli paikka, jossa Ateneumin veistotaiteen opiskelijat piirtämällä jäljensivät kipsipatsaita. Paikkaa tarjottiin ylioppilaskunnalle joka päätti perustaa kahvion. Toiminta tosin lähti välillä käsistä sillä Kipsikellarissa tarjoiltiin keskiolutta ja opiskelijat ”sotkivat” kipsipatsaita. Kipsarissa ei alun perin tarjoiltu ruokaa (toisinaan kyllä soppaa), mutta sitäkin enemmän siellä juotiin olutta ja kahvia.

Vuonna -83 Kipsari siirtyi Teollisuuskadulle ja sieltä vuonna -86 Arabianrantaan. Arabian kampuksella Kipsari sijaitsi kaiken kaikkiaan neljässä eri tilassa. Vuonna -97 Kipsari sai väistyä Mediakeskus Lumen rakennustöiden tieltä ja toiminta tyrehtyi puoleksi vuodeksi, kunnes keksittiin Kärrykipsari, joka kiersi ympäri koulua ripotelluilla pysäkeillä. Yksi kitisevän puukärryn pysäkeistä oli rehtori Yrjö Sotamaan lasikopin edessä, joten uudet tilat saatiin rehtorin ystävällisellä avulla yllättävän nopeasti. Kipsari avasi ovensa ulkopuolisillekin vuonna -99 ja vuonna 2002 opiskelijat
saivat juhlia uusia viinilupia.

Uuden vuosituhannen alussa Kipsarin toimintaa väritti virkeä klubitoiminta ja paikassa vieraili laaja kirjo eri bändejä. Keikkojen järjestäminen kuitenkin jouduttiin lakkauttamaan taloudellisesti tappiollisena. Tästä viisastuneena Kipsarin toiminta keskitettiin oleelliseen eli opiskelijoiden ruokkimiseen ja satunnaisten tapahtumien järjestämiseen. Vuodesta 2008 Kipsarissa on toteutettu muutaman vuoden välein Kipsari Face-Lift -nimellä toimiva hanke. Face-Lifteissä Kipsarin sisustus laitetaan uusiksi, opiskelijoiden voimin. Opiskelijat vastaavat myös uusien tilojen suunnittelusta. Viimeisin Face-Lift tehtiin kesällä 2013.

Vuonna 2018 Kipsari avasi uuden ravintolan, Studio Kipsarin, Otaniemessä Otakaari 7:ssä. Arabian Kipsarin jäähyväisiä vietettiin saman vuoden toukokuussa, kun Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu muutti lopullisesti Otaniemeen. Kipsarin pääravintola avattiin jälleen Otaniemen Väre-rakennuksessa elokussa 2018.