Ainejärjestöt

TOKYOn lisäksi ARTSissa toimii ainejärjestöjä, jotka edustavat eri laitosten tai koulutusohjelmien opiskelijoita. Ainejärjestö koostuu opiskelijoista ja on olennainen osa korkeakoulukulttuuria. Sen tärkein tehtävä on ylläpitää yhteisöllisyyttä ja järjestää tapahtumia, olivat kyseessä sitten bileet tai leffaillat tai vaikkapa yritysvierailut ja muut uratapahtumat.

Ilman toimintaa ylläpitäviä ihmisiä ei ole tahoa joka vahtisi myös opiskelijoiden etuja ja järjestäisi hauskuutta aherruksen keskelle. Kukin opiskelija toimii järjestöissä omien vahvuuksiensa, kapasiteetin ja intressien mukaan. Toista kiinnostaa juhlinta, toinen haluaa paremmat sohvat osastolle. Jonkun intohimona on luoda suhteita työelämään, kun taas joku toinen haluaa kartuttaa kokemustaan graafisen suunnittelun ja kuvituksen parissa. Myös kriittiset kannanotot ovat olennainen osa järjestötoimintaa. Jos haluaa saada äänensä kuuluviin, opiskelijajärjestö on oiva tapa vaikuttaa asioihin, sillä järjestöjä oikeasti kuunnellaan.

Ylioppilaskunta, TOKYO, ainejärjestö?

Ylioppilaskunta on yliopistolain ja ylioppilaskunta-asetuksen nojalla säädetty julkisyhteisö, jollainen on jokaisessa Suomen yliopistossa. Kaikki yliopistossa opiskelevat perustutkinto-opiskelijat muodostavat ylioppilaskunnan, koska jäsenyys on pakollinen. ARTSin opiskelijat kuuluvat kaikki Aalto-yliopiston ylioppilaskuntaan (AYY).

TOKYO ry on ARTSin opiskelijoiden kulttuuri ja edunvalvontajärjestö. Järjestö jatkaa Taideteollisen korkeakoulun edesmenneen ylioppilaskunnan perinteitä. TOKYOn jäsenyys on vapaaehtoista mutta suositeltua.

Ainejärjestö (yleisemmin kilta teknisillä aloilla) kokoaa yhden tai useamman laitoksen tai koulutusohjelman opiskelijat yhteen, usein erilaisten tapahtumien kuten juhlien tai ekskursioiden muodossa. Ainejärjestöt vaikuttavat myös oman ohjelmansa tai laitoksensa asioihin. Ainejärjestöjen jäsenyys on niinikään vapaaehtoista mutta vahvasti suositeltua.

ARTSin ainejärjestöt

Arkkitehtikilta – Arkkitehtuurin laitoksen opiskelijajärjestö

DADA – Media Lab-opiskelijoiden järjestö

FaST – Muodin ainejärjestö

GRRR ry – Visuaalisen viestinnän opiskelijoiden ainejärjestö

Klaffi ry – Elokuva- ja lavastustaiteen opiskelijat

Kooma ry – Kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden ainejärjestö

NuDe, Nuoret Designerit ry – Muotoilun laitoksen opiskelijajärjestö

SISTA – Sisustusarkkitehtuurin ainejärjestö

Vista ry – Maisema-arkkitehtuurin opiskelijat

Monet ARTSin ulkopuolisista Aalto-yliopistossa toimivista järjestöistä ja harrastuskerhoista ovat myös avoinna artsilaisille. Kattava yhdistyslistaus löytyy täältä.

Miten mukaan?

Ota rohkeasti yhteyttä järjestöaktiiveihin ja löydät varmasti jonkin toiminnan osa-alueen, joka kiinnostaa sinuakin! Hallituspestien lisäksi useimmista järjestöistä löytyy myös joukko matalan kynnyksen vapaaehtoishommia (kuten komitea TOKYOn tapauksessa), eli osallistumisen ei tarvitse edes välttämättä olla säännöllistä. Järjestötoiminnan ydin on ennen kaikkea hauskanpito ja unohtumattomat kokemukset opiskelutovereiden kanssa, jonka lomassa tulet myös lähes huomaamatta tehneeksi yhteistä hyvää koko opiskelijayhteisön eteen.

Eli ota opiskeluajastasi kaikki irti ja tule mukaan – järjestötoiminta on hauskaa!

Apua ainejärjestötoimintaan

Ainejärjestötoimijat voivat kääntyä TOKYOn puoleen missä tahansa ongelmatilanteissa. TOKYOn kautta ainejärjestöillä on mahdollisuus saada äänensä kuuluviin entistä tehokkaammin. Rahallista tukea ainejärjestön toimintaan voi hakea AYY:ltä. Lisätietoa avustuksista löytää AYY:n sivuilta. Myös TOKYOlta voi hakea tukea kertaluonteisiin projekteihin.

TOKYO järjestää kuukausittain ainejärjestötapaamisia, johon ovat tervetulleita kaikki koulumme asioista kiinnostuneet opiskelijat. Ota yhteyttä TOKYOn puheenjohtajaan, ja tiedustele milloin ja missä seuraava tapaaminen on!