Ajankohtaista tietoa ja ohjeita sisäilmatilanteesta

Alla ARTSn tiedote sisäilmaan liittyneestä tiedotustilaisuudesta, sekä toimintaohjeita ongelmista kärsiville.
Myös Intosta löytyy tietoa sisäilmaongelmien ja oireiden ilmoittamisesta:
https://into.aalto.fi/pages/viewpage.action?pageId=9380123
HUOM! Vaikka olisit jo aikaisemmin ollut sisäilmaongelmiin liittyen YTHS:n yhteydessä, otathan vielä uudestaan, jotta he voivat kerätä kattavaa tietoa koulumme tilanteessa.
Aalto-yliopisto
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu
SISÄINEN TIEDOTE 18.10.2012
– – – – – –
Aalto ARTS järjesti tiedotustilaisuuden sisäilmasta
– henkilökunta ja opiskelijat saivat ohjeita
Aalto ARTSissa järjestettiin keskiviikkona 17.10. sisäilman laatua koskeva tiedotustilaisuus. Tilaisuudessa pitivät puheenvuorot dekaani Helena Hyvönen, Tokyon puheenjohtaja Laura Euro, opintoasiain päällikkö Leena Koskinen, toimitilapäällikkö Risto Keski-Nisula, Lujapalveluiden Micael Suontio, kiinteistönomistaja Varman edustaja Ismo Kukkonen, työsuojeluvaltuutettu Helena Härkönen, YTHS:n terveydenhoitaja Johanna Eklundh ja Suomen Sisäilmaston Mittauspalvelun tutkija Elisa Koskinen. Paikalla oli sekä henkilökuntaa että opiskelijoita, jotka kertoivat omista sisäilmaa koskevista kokemuksistaan ja tuntemuksistaan Arabian kampuksella.
Lujapalveluiden edustaja Micael Suontio kertoi rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmästä ja viimeisimmistä huoltotoimenpiteistä. Ilmanvaihdon toimivuuden kannalta on tärkeää, ettei ikkunoita huoneissa avata. Toteutettujen huoltotoimenpiteiden yhteydessä kaikki aiemmin ääni- ja lämpöeristeenä käytetyt rakennusvillat on poistettu tai pinnoitettu. Ilmastointi pidetään jatkossakin käynnissä jokaisena viikonpäivänä, ja sen teho tarkistetaan.
Opintoasiain päällikkö Leena Koskinen kertoi tilaisuudessa, kuinka opiskelijan tulee toimia, jos hän havaitsee sisäilmaongelmia. Asiasta tulee ilmoittaa tilapalveluiden Risto Keski-Nisulalle tai Antti Jäntille, minkä jälkeen tila tarkistetaan ja mietitään jatkotoimenpiteitä. Jos opiskelija oireilee, tulee hänen ottaa yhteyttä YTHS:n terveydenhoitajaan Johanna Eklundiin. Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiössä lääkäri antaa asiantuntijalausunnon, minkä jälkeen opiskelija voi tarvittaessa hakea tehostettua tukea. Asiaa hoitavat opiskelijapalveluissa Pulma Föhr-Siltavuori sekä Leena Koskinen. Myös henkilökunnan tulee ottaa yhteyttä Risto Keski-Nisulaan, jos kiinteistön tilojen käytössä ilmenee ongelmia. Oireita epäillessä henkilökuntaa auttaa Terveystalon lääkäripalvelut.
Päällimmäiseksi huolenaiheeksi nousi elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksen sisäilman laatu. Laitoksen tilojen käyttöä koskevia ratkaisuvaihtoehtoja selvitetään parhaillaan, ja asiaan palataan vielä kuluvan viikon aikana. Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksen tilat sijoittuvat Mediakeskus Lumeeseen, joka on vuonna 2000 valmistunut uudisrakennus.
– Sisäilmaa koskeva huoli on otettu vakavasti. ARTSissa on toteutettu lukuisia sisäilmatutkimuksia, ja niiden suosituksia on noudatettu. Lisätutkimuksia tehdään tarpeen mukaan. Meillä on myös toiminut sisäilmatyöryhmä jo 2000-luvun alkupuolelta, kertoo dekaani Helena Hyvönen.
Sisäilmatyöryhmä on foorumi, jossa sisäilmaan liittyvät asiat ja ongelmat käsitellään. Ryhmä on laajapohjainen konsultoiva elin, jonka kautta hoidetaan keskitetysti kaikki sisäilmaan liittyvät mittaukset, tutkimukset ja toimenpidesuositukset. Sisäilmatyöryhmä on tiivistänyt yhteistyötä opiskelijajärjestö TOKYOn kanssa.
Opiskelijapalvelut huolehtii toimenpideohjeiden viestimisestä opiskelijoille, opettajille ja harjoitusmestareille. Toimintaohjeet löytyvät ensi viikon aikana Insidesta korkeakoulun sivuille kohdasta Henkilöstöasiat/Sisäilmatyöryhmä. Henkilökunnalle tiedotetaan sisäilma-asioista Insidessa ja seuraavissa korkeakoulun uutiskirjeissä.
Tiedotteen englanninkielinen versio julkaistaan mahdollisimman pian.
Lisätietoja: toimitilapäällikkö Risto Keski-Nisula, p. 050 550 3070, [email protected]