Laavalamppuja ja valoleikkejä – Kuinka Arabia Maskeradin lavasteet syntyvät?

Arabia Maskeradilla on pitkät perinteet. Vuosikymmenten varrella Maskeradit ovat sekä koskettaneet kävijöitään henkilökohtaisella tasolla että nousseet otsikkoihin. Vuosittain kymmenet ihmiset työskentelevät kuukausikaupalla erilaisten työtehtävien parissa, jotta naamiaistapahtumasta saadaan niin majesteettisen henkeäsalpaava kuin ikinä mahdollista. Tutkivan journalismin tiimimme kokoaman artikkelisarjan ensimmäisessä osassa käsittelemme sitä, miten eeppiset naamiaislavasteet syntyvät ja kuka ne rakentaa.

Arabia Maskerad 2015 järjestetään 7. marraskuuta kello 21-04 ravintola Kaivohuoneella. Tänä vuonna teemana toimii ’Suuri Illuusio’

Teksti: Ella Kaira

Arabia Maskeradin lavastustiimin ensimmäisessä kokouksessa tunnelmoitiin räiskyvästi. Aikataulun tiukkuudesta huolimatta seitsenhenkinen joukko suhtautuu rennosti tulevaan. Ehdotuksia Kaivohuoneella järjestettävän juhlan koristeluksi sateli runsaasti. ”Valomaalaukset ja videoprojisoinnit olivat kuumaa kamaa. Joku vaati somistukseksi läjäpäin laavalamppuja”, kuvailee maisema-arkkitehtiopiskelija Kaisla Rahkola.

1800-luvun alussa valmistunut, puinen ravintolarakennus asettaa lavastukselle omat rajoitteensa, sillä Kaivohuoneen seinille ei saa ripustaa mitään. ”Tilana paikka on kuitenkin mahtava. Sen suuret peilit, art deco -henkinen yleisilme ja ornamenttimaalaukset sopivat teemaan”, Rahkola iloitsee. ”Terassilla sijaitsevaan outoon, valkoiseen telttaan voisi saada aikaiseksi jotain hienoa”, hän jatkaa.

Tänä vuonna lavastusporukkaan on päätynyt opiskelijoita niin sisustus- ja maisema-arkkitehtuurin, teollisen muotoilun, kuvataidekasvatuksen kuin lavastuksen parista. Tapahtumapaikan työstämisen lisäksi heillä on valmisteilla jokin mieleenpainuva installaatio. Ajatus tilasta, jossa naamiaishumuun voisi heittäytyä jo ennen Maskeradia, herätti innostusta. ”Puhuttiin interaktiivisuudesta ja naamareista”, Rahkola sanoo mysteerinomaisesti.

Kenties tilan ripustuskielto yhdessä ajan vähäisyyden kanssa on jouduttanut suunnitelmia kohti kevyempää ilmettä. Kaisla täsmentää: ”Jokin valoshow tullaan varmasti näkemään. Jos nyt saataisiin se projektori jostain.

EventsKommentit pois päältä artikkelissa Laavalamppuja ja valoleikkejä – Kuinka Arabia Maskeradin lavasteet syntyvät?