Kannanotto valokuvataiteen kandidaatin tutkinnon säilyttämiseksi

Julkaisuvapaa heti.

TOKYO ry on huolestuneena seurannut valokuvataiteen osastolla käytyä keskustelua valokuvataiteen kandidaattiohjelman lakkauttamisesta. Opiskelijoiden mielestä tutkinto on äärimmäisen tarpeellista säilyttää Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa.

Suunnitelmaa on perusteltu väittämällä ammattikorkeakoulujen erilaisten valokuvauksen ja valokuvajournalismin ohjelmien vastaavan koulutustarpeeseen. Viimeaikainen kehitys ammattikorkeakoulujen puolella on näin ajateltuna huolestuttavaa. Kukaan ei voi varmuudella sanoa, tulevatko tällä hetkellä valokuvaajia kouluttavat ohjelmat säilymään seuraavien vuosien myllerryksessä. Kulttuurialoilta jo nyt leikatut aloituspaikat eivät anna rohkaisua tulevaisuutta ajatellen. Valokuvan kandidaattiopetuksen lakkauttamisella Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta tulee olemaan kauaskantoiset seuraukset Suomalaiselle valokuvataiteelle.

TOKYO ry vaatii, että opiskelijat tulee ottaa mukaan päätöksentekoon ja sitä edeltävään keskusteluun. Huhu valokuvauksen kanditutkinnon lakkauttamisesta kiiri koulumme käytävillä ennen kuin TOKYO ry oli saanut tietoa asiasta. Myöhemmin kuitenkin ilmoitettiin sisäänoton perumisen jo vuonna 2012 olevan juridisesti arveluttavaa. On hyvä, että opiskelijoille tiedotetaan vireillä olevista suunnitelmista, mutta niitä ei tule esittää jo tehtyinä päätöksinä. Tämänkaltainen hätäily johtaa uskottavuuspulaan, on epäjohdonmukaista ja herättää epäluottamusta opiskelijoiden keskuudessa.

Nykyiset tutkinto-opiskelijat ovat myös huolissaan opetuksensa tasosta valokuvauksen osastolla mahdollisten muutosten johdosta. Resurssien säilyttäminen kanditutkinnon piirissä on ensisijaisen tärkeää myös mahdollisen sisäänoton lakkauttamisen jälkeen. Toteutuessaan suunitelma samalla romuttaa kaikkien opiskeilijoiden mahdollisuuden valita valokuvataiteen sivuainetta täydentämään visuaalisen alan osaamistaan.

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun valokuvataiteen koulutusohjelman kandidaatin tutkinto on vahvasti profiloitunut nimenomaan taidevalokuvaan. Vastaavaa opetusta ei tarjota tällä hetkellä missään muualla Suomessa. Ymmärrys akateemisen taidekoulutuksen tärkeydestä tuntuu olevan hukassa, jos koulussamme päätetään vetää pohja laadukkaan valokuvauksen perusopetuksen alta. Nykyinen tutkinto on suosittu ja kehuttu – sinne hakee vuosittain noin 500 opiskelijaa.

TOKYO ry on ihmeissään Median laitoksen valokuvataiteen koulutusohjelmassa tapahtuneesta sooloilusta. Herää kysymys: tuleeko vastaava suhmurointi leimaamaan koko Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun meneillään olevaa tutkintojen uudistusta? Näin yllättävät muutokset saavat koko tutkintojenuudistuksen näyttämään opiskelijoiden silmissä todelliselta katastrofilta jo ennen kuin prosessia ollaan saatu kunnolla käyntiin. Onko uudistuksen tarkoitus aidosti parantaa opetuksen laatua, vai nostaa yliopiston profiilia valokuvataiteen kustannuksella?

Aleksanteri Heliövaara

Puheenjohtaja 2012

Kasperi Mäki-Reinikka

Puheenjohtaja 2011

Kommentit pois päältä artikkelissa Kannanotto valokuvataiteen kandidaatin tutkinnon säilyttämiseksi