Suorittakaa enemmän, pienemmällä tuella, kuristetuissa kouluissa!

Kannanotto

TOKYO ry (Taiteiden ja suunnittelun ylioppilaat)

Tänään tiistaina opetus- ja kulttuuriministeriön tilaama selvitys opintotukiuudistuksesta tuli julki ja se koskettaisi opiskelijaa seuraavasti:

– Tutkintokohtaiset tukikuukaudet tiputettaisiin 54 kuukaudesta 45 kuukauteen

– Opintoraha tippuisi 303,19 eurosta/kk 250,28 euroon/kk

– Opintopistevaatimus nousisi viidestä opintopisteestä/kk kuuteen opintopisteeseen/kk

– Opintolainan määrä nousisi nykyisestä 400 eurosta/kk 650 euroon/kk

– Opintolainan hyvitys tavoiteajassa suoritetusta tutkinnosta putoaisi 40 prosentista 30 prosenttiin

Ehdotuksen on laatinut taloustieteen professori Roope Uusitalo, jonka näkemys opiskelusta ”henkilökohtaisena investointina” (HS 24.2.16) paistaa läpi selvityksen luvuista. Uusitalon näkemys on juuri sitä uusliberalistista eriarvoistamispolitiikkaa, jota tuorein hallitus lupauksistaan huolimatta on kovin innokas harjoittamaan. Tälle ajattelulle on ominaista painottaa koulutuksen roolia nopean talouskasvun välineenä, sekä yksilön välineenä kasvattaa tulevaisuudessa henkilökohtaista varallisuuttaan. Tästä syystä koulutukseen tulee lähtökohtaisestikin suhtautua samalla tavalla kuin yrittäjyyteen.

Ei.

Koulutuksen tarkoitus on tarjota jokaiselle tasavertaiset mahdollisuudet kasvattaa kulttuurista ja sivistyksellistä osaamistaan, jotta kansakunta kehittyisi kohti tulevaisuutta, joka ei tarjoa kasvualustaa sortamiselle, pelottelulle, ääriajattelulle tai minkäänlaiselle eriarvoistamiselle. Tämänhetkisen hallituksemme valtaanpääsy perustuu hyvin pitkälti juurikin pelkoon. Pelkoa Suomen velkaantumisesta on lietsottu ennen vaaleja ja vaalikauden aikana niin paljon, että siinä välissä on ilmeisesti unohdettu, mikä on hyvää ja säilyttämisen arvoista. Samalla on myös unohdettu, mikä on lupaus ja mikä on silkkaa valehtelua.

Tämän kannanoton myötä allekirjoittaneet esittävät syvän pettymyksensä lyhytnäköiseen voitontavoitteluun painottavaan koulutuspolitiikkaan, joka on tähän mennessä halventanut sivistyksen merkitystä, kiristänyt koulujen mahdollisuuksia tehdä tutkimusta ja antaa laadukasta opetusta, heikentänyt kansainvälisten opiskelijoiden asemaa ja nyt vielä polkee opiskelijoiden taloudellista turvaa. Eikä tässä vielä kaikki:

” Hallitusohjelman mukaan korkeakouluopiskelijoiden opintotuesta leikataan 70 miljoonaa euroa vuoteen 2019 mennessä ja pitkällä aikavälillä 150 miljoonaa euroa.” (okm.fi)

Toisin sanoen tämä on vasta alkua sille, mitä on luvassa, jos nielemme tämän mukisematta. TOKYO ry:n hallitus kannustaa jokaista tasavertaista koulutusta arvostavaa ihmistä osallistumaan 9.3. Helsingissä järjestettävään mielenosoitukseen opintotukileikkauksia vastaan sekä pysymään aktiivisina tämän jälkeenkin.

Helsingissä 1.3.2016

Lauri Pulkkinen, hallituksen jäsen, edunvalvonta, TOKYO ry

Kalle Keinonen, hallituksen puheenjohtaja, TOKYO ry

Nova Pokkinen, hallituksen puheenjohtaja, KOOMA ry (Taidekasvatuksen opiskelijoiden ainejärjestö)

Lille Santanen, hallituksen puheenjohtaja, Ainejärjestö GRRR (Graafisen suunnittelun opiskelijoiden ainejärjestö)

Eveliina Juuri, hallituksen puheenjohtaja, Nuoret Designerit ry (Muotoilun laitoksen ainejärjestö)

Lisätietoja:

Lauri Pulkkinen, [email protected]

Kalle Keinonen, [email protected]

StatementsKommentit pois päältä artikkelissa Suorittakaa enemmän, pienemmällä tuella, kuristetuissa kouluissa!